Pamětní deska na domě v Řimicích, v němž žil a pracoval v letech 1934-1942 biskup Gorazd (Matěj Pavlík) popravený nacisty za podíl na ukrývání parašutistů, kteří provedli atentát na R. Heydricha. Gorazd byl v r. 1987 v Olomouci svatořečen. V Řimicích bylo dočasně i ústředí pravoslavné církve.
© Luděk Vláčil 12/2015
Řimice se nacházejí v okrese Olomouc mezi městy Mohelnice a Litovel asi 1,5 km na severovýchod od obce Bílé Lhoty, jejíž jsou součástí. Na západním okraji vsi stojí krásný pravoslavný chrám svaté Ludmily, jehož základní kámen byl položen 4.6.1933 a k vysvěcení došlo 21.5.1934. V centru Řimic na návsi stojí dům s pamětní deskou biskupa Gorazda s nápisem:
V TOMTO DOMĚ
L.P. 1934-1942
ŽIL A PRACOVAL NÁRODNÍ MUČEDNÍK
GORAZD
BISKUP PRAVOSLAVNÉ CÍRKVE.

Sv. Gorazd II.
    Svatý Gorazd II. (vlastním jménem Matěj Pavlík) se narodil 26. května 1879 v Hrubé Vrbce v okrese Hodonín na Moravském Slovácku. Pavlík byl nejprve katolickým knězem, ale kvůli postoji církve a neochotě Říma k navrhovaným reformám vstoupil do nově vzniklé samostatné církve československé. Při jejím formování se přikláněl ke spojení s pravoslavnou církví. 25. září 1921 byl v Bělehradě vysvěcen pravoslavným biskupem a přijal jméno Gorazd. 21.

Olomouc  (OL)
    Řimice