Jan Evangelista Purkyně se v Libochovicích narodil 18. prosince 1787. Pomník vytvořil v roce 1887 Josef Strachovský. Busta je osazena na vysokém podstavci s nápisy v jeho čele i po stranách.
Pomník J. E. Purkyně v Libochovicích
© Pavel Vítek 07/2015
Graficke pismenko Město Libochovice leží 18 km severovýchodně od Loun a 15 km západně od Roudnice nad Labem. Pomník Jana Evangelisty Purkyně najdeme v centru města, na východní straně náměstí 5. května, před vchodem do zámeckého parku.

historie

Jan Evangelista Purkyně se narodil 18. prosince 1787 v Libochovicích, kde byl jeho otec správcem libochovického šlechtického panství. Jan Evangelista byl český fyziolog, anatom, biolog, básník a filozof. Byl otcem malíře Karla Purkyně.
    Pavel Vítek – zdroj: Emanuel Poche, Umělecké památky Čech, svazek 2. (K - O), Academia Praha 1978, 12.9. 2015

popis

Pomník libochovického rodáka Jana Evangelisty Purkyně vytvořil v roce 1887 Josef Strachovský (1850–1913). Busta libochovického rodáka je osazena na vysokém podstavci, s nápisy v čele i po stranách podstavce.