Památkově chráněná kamenná boží muka z roku 1779. Mají podobu hojně rozšířenou v této části Vysočiny - tedy štíhlý žulový sloup s čtvercovým půdorysem a jen naznačenou lucernu, zakončenou často mohutným křížem. U těchto božích muk původní kříž chybí, je nahrazen novějším kovovým křížkem.

Co jsou to boží muka?
    Kamenná boží muka se v Evropě objevují v gotice, vrcholu svého rozšíření dosáhla v baroku. V té době se začínají objevovat zděná boží muka pilířového typu, která v 19. století téměř nahradila starší sloupkový typ. Obě formy představují sloup, u kterého byl před svým ukřižováním připoután a bičován Ježíš Kristus. Někdy bývají proto zdobena symboly Kristova utrpení (důtky, kopí, hřeby a pod.). Vztyčována byla i jako poděkování za záchranu při

M.C. dle různých zdrojů, 6.5. 2014

křížek, boží muka