První zmínka o faře se vyskytuje roku 1352, od r. 1742 zde bylo děkanství. Současná slohově nevýrazná obdélná jednopatrová budova fary postavena po požáru r. 1750 v letech 1752 – 1755. Nad vchodem je pískovcová barokní socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1765.
Fara v Zásmukách
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Město Zásmuky se nachází asi 16 km jihozápadně od Kolína a 7 km jihovýchodně od Kouřimi. Městem prochází silnice č. 2 Praha - Kutná Hora. V roce 1992 byl Zásmukám vrácen statut města. Fara stojí v severním v rohu náměstí, přes silnici proti kostelu Nanebevzetí Pany Marie.

historie

První zmínka o Zásmukách pochází z roku 1285. Fara se v dobových dokumentech prvně vyskytuje v registru papežského desátku k roku 1352. Po husitských válkách zde až do r. 1622 sloužili kněží pod obojí. Po Bílé hoře zde je z nedostatku českých katolických kněží uváděn administrátor polského původu Alexander Pazdzinski. Roku 1742 byla zásmucká fara povýšena na děkanství, dnes však Zásmuky spadají do uhlířskojanovické farnosti. Nová fara byla