První zmínka o faře se vyskytuje roku 1352, od r. 1742 zde bylo děkanství. Současná slohově nevýrazná obdélná jednopatrová budova fary postavena po požáru r. 1750 v letech 1752 – 1755. Nad vchodem je pískovcová barokní socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1765.
Fara v Zásmukách
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Město Zásmuky se nachází asi 16 km jihozápadně od Kolína a 7 km jihovýchodně od Kouřimi. Městem prochází silnice č. 2 Praha - Kutná Hora. V roce 1992 byl Zásmukám vrácen statut města. Fara stojí v severním v rohu náměstí, přes silnici proti kostelu Nanebevzetí Pany Marie.

historie

První zmínka o Zásmukách pochází z roku 1285. Fara se v dobových dokumentech prvně vyskytuje v registru papežského desátku k roku 1352. Po husitských válkách zde až do r. 1622 sloužili kněží pod obojí. Po Bílé hoře zde je z nedostatku českých katolických kněží uváděn administrátor polského původu Alexander Pazdzinski. Roku 1742 byla zásmucká fara povýšena na děkanství, dnes však Zásmuky spadají do uhlířskojanovické farnosti. Nová fara byla

Kolín  (KO)
    Zásmuky