Švýcarská hájovna byla patrovou dřevěnou budovou se sálem s trofejemi v podkroví postavenou roku 1841 hrabětem Evženem Karlem Černínem v oboře petrohradského zámku. Zanikla beze zbytku po roce 1945, kdy v ní byli ubytováni sovětští vojáci.
Švýcarská hájovna byla postavena ze dřeva s bytem hajného a v podkroví, přístupném dvojitým schodištěm z východního průčelí, byl sál s loveckými trofejemi.
Byla postavena roku 1841 hrabětem Evženem Karlem Černínem na žulové desce v oboře petrohradského zámku. Obora byla zřízena o rok dříve a také sem bylo přivezeno 18 daňků a 9 jelenů z Jindřichova Hradce. Hájovna fungovala do začátku druhé světové války, během ní byla využívána občasně od května do podzimu 1945 zde byli ubytováni sovětští vojáci. Pak beze zbytku zanikla, snad v roce 1955. Stávala nad paloukem naproti rybníčku, v lese mezi Petrohradem a Jesenicí, nedaleko místa zvaného Pěticestí.
Prudký Martin podle knihy Z historie obcí Petrohrad, Černčice, Bílenec – Václav Špilar, 4.1. 2014

zaniklý