Švýcarská hájovna byla patrovou dřevěnou budovou se sálem s trofejemi v podkroví postavenou roku 1841 hrabětem Evženem Karlem Černínem v oboře petrohradského zámku. Po válce zde byli sovětští vojáci, zanikla beze zbytku po roce 1977.
Švýcarská hájovna byla postavena ze dřeva s bytem hajného a v podkroví, přístupném dvojitým schodištěm z východního průčelí, byl sál s loveckými trofejemi. Byla postavena roku 1841 hrabětem Evženem Karlem Černínem na předem upraveném místě, na žulové desce, v oboře petrohradského zámku. Okolí hájovny bylo osázeno okrasnými keři a také byly obnaženy některé žulové kameny aby působily romanticky. Stavitelé vybudovali od louky s rybníčkem pod kopcem přístupovou stezku. Obora byla zřízena o rok dříve a také sem bylo přivezeno 18 daňků a 9 jelenů z Jindřichova Hradce. Hájovna fungovala do začátku druhé světové války, během ní byla využívána občasně od května do podzimu 1945 kdy zde byli ubytováni sovětští vojáci. Pak beze zbytku zanikla, ...
Prudký Martin podle knihy Z historie obcí Petrohrad, Černčice, Bílenec – Václav Špilar, Krajinářská tvorba Jana Rudolfa Černína - M. Šantrůčková, 4.1. 2014

zaniklý
     Louny  (LN)