Tvrziště (od 16. stol. kostel), původně místo středověké tvrze, postavené nejpozději ve 14. stol. Přídomek ze Semil používán ve 14. a 15. stol. Tvrz se zmiňuje až r. 1511, kdy ji Jan Svojanovský z Boskovic přenechal Zikmundovi Smiřickému ze Smiřic. R. 1545 již nebyla využívána jako sídlo a zanikla.
Plocha tvrziště, kostel sv. Jana Křtitele na místě pův. tvrze
Graficke pismenko Na návrší Koštofrank ve městě Semily stávala středověká tvrz. Lze předpokládat, že tvrz byla postavena nejpozději ve 14. století. Vznik obce Semily souvisí se středověkou zemskou stezkou, která se v místě obce dělila dvěma směry. První zmínka v písemných pramenech o obci se objevuje roku 1352, ves patřila původně zřejmě k panství pánů z Lemberka. Roku 1395 byl majitelem obce Hašek Zvířetický z Lemberka. Přídomek „ze Semil“ byl používán ve 14. a 15. století, což nepřímo dokazuje existenci tvrze. Samotná tvrz se zmiňuje až r. 1511, kdy byla společně s dalším majetkem přenechána tehdejším držitelem panství, Janem Svojanovským z Boskovic, jeho ...
E.H. podle http://www.semily.cz; Encyklopedie českých tvrzí 3., Jiří Úlovec a kolektiv, nakl. Argo r. 2005, 3.3. 2013

Liberecký kraj
     Semily  (SM)