Vodní elektrárna, postavená městem Kadaň v letech 1907–08. Vodu na turbíny přivádí 166 m dlouhý tunel od želinského jezu. Provoz zastaven roku 1925 po dostavbě elektrárny Lomazice, obnoven po rekonstrukci roku 1995. Vzácně dochovaný doklad počátků elektrifikace v Čechách.
Graficke pismenko Vodní elektrárna, nazývaná dnes Želina, se nachází v údolí Ohře pod Kadaní, v přírodní reservaci Želinský meandr. Příjezd autem z centra Kadaně vede od silnice II/224 (Rokelská ulice) ulicemi Sukova, Žitná a Vinohrady přes zahrádkářskou kolonii ze strmého kopce k Ohři, parkování je možné přímo u elektrárny. Nejpohodlnější pěší cesta vede od silničního mostu přes Ohři v Kadani přímo podél břehu řeky (schůdné jen za normálního vodního stavu), která vede kolem želinského jezu se vtokem do tunelu a dále podél celého Želinského meandru k elektrárně. Sama elektrárna není běžně přístupná, je však možno si prohlédnout všechny technologické objekty na ...

Městská elektrárna I v Kadani (Želina)
    Městský úřad v Kadani se rozhodl vybudovat zdroj elektřiny pro město s pomocí využití síly řeky Ohře. V letech 1905–08 byla vybudována soustava staveb, které zužitkovaly velký spád řeky v tzv. Želinském meandru. Přímo u stejnojmenné obce byl postaven pevný betonový jez o výšce 2,9 m. Od něj byl šíjí meandru proražen 166 m dlouhý tunel o profilu 4,3 x 3,6 m, který přiváděl vodu do sběrného bazénu u samotné elektrárny. Ta byla postavena jako

Ivan Grisa, dle informační tabule naučné stezky PR Želinský meandr, 15.5. 2011