Existence kostela v Louchově je doložena k roku 1352. Prošel zřejmě pozdně gotickou úpravou, kolem roku 1720 byl prodloužen k západu. Od roku 1945 chátrá, v současné době v havarijním stavu, vnitřní zařízení odcizeno nebo zničeno.
Kostel a hřbitovní zeď od jihozápadu
© Ivan Grisa 10/2011
Louchov, součást obce Domašín a sídlo jejího obecního úřadu, se nachází na úbočí Krušných hor severovýchodně od Klášterce nad Ohří. Prochází tudy komunikace III. třídy, spojující silnice II/224 (Klášterec nad Ohří - Vejprty) a silnici III. třídy Klášterec - Měděnec. Autobusové spojení funguje sporadicky jen v pracovních dnech, nejbližší celotýdenně obsluhovanou zastávkou jsou Petlery (linka Klášterec nad Ohří - Vejprty, navazující o víkendech na rychlíky Praha - Ústí nad Labem - Cheb a zpět). Kostel se nachází v centru vsi, nad křižovatkou zmíněné silnice se strmou cestou do Nové Vísky (na silnici II/224). Obklopuje ho zpustlý hřbitov, přístupný branou z jihovýchodu. Rozbitými okny lze nahlédnout do interieru, který je jinak zajištěn proti neoprávněnému vniknutí.

Kostel svatého Jakuba Většího v Louchově

Existence kostela v Louchově je písemně doložena poprvé roku 1352. Podle slohového rozboru vznikl pravděpodobně ve II. polovině 13. století. Od konce 14. století do husitských válek byl sídlem samostatné farnosti, v 16. a počátkem 17. století byl zřejmě luterský. Lokalie zřízena 1794, samostatná katolická farnost obnovena 1853, de facto zanikla 1945. Podle dochovaných architektonických článků se zdá, že kostel prošel úpravami v pozdní gotice (obnova po husitských válkách?). Současná délka lodi a tvar většiny okenních otvorů jsou výsledkem barokních úprav, prováděných kolem roku 1720. Poslední úpravy kostela, spojené s výmalbou, proběhly v 19. století. Po nuceném odchodu většiny německojazyčného obyvatelstva po roce 1945 kostel postupně přestal plnit svoji funkci a zchátral. Tento proces se dále zrychlil po roce 1990, kdy byly odcizeny či zničeny zbytky vnitřního zařízení (na oltáři měla být pozdně gotická Madona z okruhu Ulricha Creutze).…  číst dále

Ivan Grisa, dle Louchov - průzkum sakrálních objektů v okrese Chomutov, 16.10. 2011

Další texty historie