Štola je hornickým dílem v Měděném vrchu, kde se cca od 10. stol. těžila měděná ruda. Nejpozději r. 1800 byla štola vytěžená. R. 2010 bylo založeno OS Historické rudné doly Mědník, usilující o zpřístupnění štoly, zapsání oblasti na seznam UNESCO atp. Ve štole objeveny vzácné stopy tzv. "krušení".

V okolí – štola Panny Marie Pomocné, kaple, hornické minimuzeum

Měděný vrch (910 m n. m.) se nachází v obci Měděnec (původně Mědník), která byla založena v souvislosti s důlní činností v místě.
Snaha o zpřístupnění některé ze štol veřejnosti není nijak nová; v jižním svahu byla v květnu roku 2007 pro veřejnost slavnostně otevřena štola Panny Marie Pomocné (300 m dlouhá osvětlená štola s osvětlenými komorami, s jezírkem a figurínami v dobovém osvětlení), v současnosti (r. 2012) bohužel není přístupná.
Na vrchu Mědníku jsou další zajímavé památky – hornická kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova (1937) nebo rotundová kaple Panny Marie (1647).
V restauraci a penzionu Mědník je malé hornické muzeum, které také stojí za to navštívit.

Prohlídka štoly
    Od července 2013 je štola otevřená pro veřejnost v období od května do října. Kvůli skutečnosti, že se štola země zaslíbená nachází na území přírodní rezervace vrchu Mědník, není možno postavit kasu a prodejnu suvenýrů přímo u štoly. Proto upozorňujeme zájemce o prohlídku, že tyto začínají v Infocentru Mědník v restauraci Mědník! Ve štole je stálá teplota 6 až 7 stupňů, vhodně se tedy oblečte

historie

Štola Země zaslíbená je staré hornické dílo v Měděném vrchu; podzemní chodba, která sloužila k těžbě zejména stříbronosné měděné rudy. Přibližně od 10. století vznikala v kopci Mědník řada štol a šachet, i samotná osada Mědník (později Měděnec) byla založena v souvislosti s hornickou činností. Těžba byla ve štole Země zaslíbená ukončena zřejmě před rokem 1800, protože na důlní mapě z r.

štola Země zaslíbená - kulturní památka
    V dubnu r. 2013 byla štola Země zaslíbená prohlášena ministerstvem kultury ČR za kulturní památku. Byla tak ukončena jedna etapa cesty za přidáním památky na seznam UNESCO.
    E.H. podle Ivan Cáder, 16.7. 2013
    ŠTOLA ZEME ZASLÍBENÁ
    Pokus o dataci ražby této jedné z nejznámějších štol ve vrchu Mědníku je problematický. Mapa dokumentující těžbu na Mědníku, která vznikla kolem roku 1800, lokalizuje vstup do štoly s názvem a přípiskem hodnotící dílo jako uzavřené a vytěžené. Stěny štoly vypovídají o různých způsobech ražby, nejzajímavější jsou dozajista úseky chodeb, které pokrývá silná vrstva sazí. Ta je připisována archaické

Ústecký kraj,  Chomutov  (CV), Měděnec