Jednolodní empírový kostel sv. Kryštofa dokončený v letech 1829-32 na místě pozdně gotické kaple. Je filiálním kostelem ve farnosti Vejprty, bohoslužby se tu však konají jen příležitostně.
Řídce osídlená obec v Krušných horách leží v údolí Přísečnického potoka (Pressnitz) a je dostupná slepou silničkou od hráze vodní nádrže Přísečnice. Souběžně vede žlutá turistická značka k hraničnímu přechodu pro pěší a cyklisty do Saska. Dnešní obec je prvně zmiňována r. 1720 a má nyní asi 120 obyvatel, a to včetně připojené osady Černý Potok. Jméno nese podle zakladatele první hutě Kryštofa Gráda z Grünbergu a patrona osady sv. Kryštofa. Řada objektů je užívána jako rekreační. K obci byla připojena také katastrální území bývalých vsí Rusová a Dolina a někdejšího horního města Přísečnice, které zanikly jejich zatopením při výstavbě vodní nádrže Přísečnice.
23.4. 2019
historie

Kostel svatého Kryštofa je římskokatolický filiální kostel zasvěcený svatému Kryštofovi v Kryštofových Hamrech v okrese Chomutov. Stojí u silnice na severním okraji vesnice. Je filiálním kostelem ve farnosti Vejprty. Kostel byl založen v r. 1799, ale stavba v empírovém slohu byla dokončena až v letech 1829–1832. Jeho obdélná loď je zakončena čtverhranným presbytářem, ke kterému na západní straně přiléhá sakristie. Nad jižním průčelím je čtverhranná věž. Presbytář je zaklenutý plackovou klenbou, zatímco ostatní prostory mají ploché stropy. Empírové arkádové oltáře zdobí obraz svatého Kryštofa z roku 1832 od malíře Josefa Führicha. V kostele jsou také varhany z roku 1832 od J. Gröbla a barokní cínová křtitelnice z roku 1739, která pochází z pražského kostela na Karlově. Bohoslužby se v současnosti v kostele konají jen příležitostně.

Jiří Špaček (s využitím informací různých internetových stránek), 26.4. 2019

Ústecký kraj,  Chomutov  (CV), Kryštofovy Hamry