Děkanský kostel je dominantou Kadaňského náměstí Míru. Je umístěn v jihozápadním koutu náměstí jako hlavní sakrální objekt královského města. Zmiňován již v roce 1186. Současný stav reflektuje pozdně barokní přestavbu původně gotického kostela.
Tam se chci podívat
Kostel z radniční věže
Zmínky o Johanitech k roku 1186 se patrně vážou na kostel sv. Jana Křtitele. Kostel vznikal postupně se stavbou města, patrně až po stavbě opevnění (viz. vazba hradby na Johanitskou komendu objevenou v budově děkanství) Roku 1291 kostel zmíněn jako "bratří špitálníků". Ke stáří gotických částí nejsou zprávy. Zřízení kaplanky lze vztáhnout již k roku 1410, kaple nad starší kostnicí byla založena roku 1478. Vliv husitských válek není doložen. Pozdní gotika 16. století se dochovala dnes viditelně pouze v západní stěně ( bez historických dat). Další je zpráva o kopání základů věže roku 1612. Obnova po požáru v roce 1636 realizovaná G.B. Martinim. Roku 1644 poprvé zmíněno stávající zasvěcení. Přestavba lodě provedena D. Rossim po roce 1645, vliv na stavbu měl i D. Orsi. Pozdně barokní přestavba gotického presbytáře proběhla pod vedením J. K. Kosche, jenž zde ...
Radovan Smokoň, zdroj Muzeum města Chomutova, 3.12. 2006

popis

Kostel má západní dvojvěžové průčelí s nízkou předsíní, průčelí s věžemi je širší, než navazující loď, která je doplněna bočními kaplemi a nad nimi probíhajícím ochozem. Východně navazuje v šíři lodi protažený středověký, barokně upravený závěr gradovaný na vlastní středové pole. Po jeho severní straně přiléhá rozměrná přízemní sakristie, na jižní straně se nalézá otevřená

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Ústecký kraj,  Chomutov  (CV), Kadaň