Původně gotický jednolodní kostel ze 13.–14. století na pahorku nad centrem dlouhé přípotoční vsi. Současná podoba z let 1668–70 (přistavěna věž). Ves nesmyslně zničena koncem 80. let 20. století stejně jako sousední přifařený Vernéřov.
Mikulovice-kostel
Bývalé Mikulovice jsou přístupné autem ze silnice I/13 odbočením k průmyslové zóně Verne (na ploše někdejšího Vernéřova), odtud z okružní křižovatky k jihu, podjezdem pod I/13. Kostel je viditelný zejména v bezlistých obdobích vpravo od silnice. Příjezd je též možný po II/568 z Kadaně či Klášterce n. Ohří. Nejbližší železniční stanicí je Klášterec nad Ohří na trati Chomutov-Cheb, necelé 2 km západně. Odtud vede nejkratší cesta vpravo od výpravní budovy (po výstupu z vlaku) po betonové silnici podél kolejiště nádraží k lesní správě, dále přes louku a lesem po úbočí Jezerní hory, kolem rybníka na někdejší hlavní ulici obce a po ní vzhůru podél potoka, celkem asi půl hodiny ostré chůze.
historie

Mikulovice vznikly ve 13. století jako lánová kolonizační ves podél dolního toku dnešního Hradišťského potoka. Kostel byl snad postaven hned při vzniku vsi (viz název) na pahorku nad soutokem Hradišťského potoka s menším pravým přítokem. Z původní stavby se dochovala zejména jižní sakristie, jejíž klenbu a spojovací portál do presbytáře klade D. Líbal do 13. století. Kolem kostela se od počátku rozkládal hřbitov, ohrazený kamennou zdí. V letech 1668–70 byl kostel barokně přestavěn, v ose západního průčelí byla postavena hranolová věž, zdobená pilastry. V 19. století byl hřbitov rozšířen západním směrem. Po roce 1945 stavba chátrala. Mikulovice ani sousední Vernéřov (navazoval proti proudu potoka) nebyly sice dotčeny těžbou uhlí, ale nepodařilo se je nikdy zcela dosídlit a po rozmachu panelové výstavby v nedaleké Kadani a Klášterci se dále vylidňovaly. Roku 1986 bylo rozhodnuto o výstavbě popílkoviště prunéřovských elektráren na místě…  číst dále

Ivan Grisa, dle D. Líbal, Katalog gotické architektury..., Umělecké památky Čech, svazek 2, 6.12. 2008

Ústecký kraj,  Chomutov  (CV), Mikulovice