Kostel ve formách opožděného a rustikalizovaného baroka nahradil v letech 1803–14 původní dřevěnou svatyni, připomínanou poprvé roku 1581. Po roce 1945 s celým městečkem zchátral, v současnosti prováděny nejnutnější zajišťovací opravy.
Kostel od jihovýchodu, v pozadí kaple na Mědníku
© Ivan Grisa 10/2011
Kostel stojí v severní části měděneckého náměstí, pár desítek metrů od autobusové zastávky (linka Klášterec nad Ohří - Vejprty, v provozu i ve volných dnech (v Klášterci navazuje na rychlíky Praha - Ústí nad Labem - Cheb). Parkování v obci je zdarma, základní občerstvovací služby v přiměřené kvalitě a ceně poskytuje nedaleká restaurace Mědník.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají každou první sobotu v měsíci od 9.00.

Zvonice u kostela Narození Panny Marie v Měděnci
    Důvodem vzniku dnešního Měděnce byla těžba rud z vrchu Mědníku, která se rozvíjela od poloviny 15. století. Kolem roku 1520 byl založen jako městečko, roku 1588 ho císař Rudolf II. povýšil na horní město. Roku 1581 se poprvé připomíná existence zdejšího kostela, postaveného pro tehdy výlučně luterské obyvatelstvo. Do katolické správy se dostal až roku 1642. Samostatná farnost zde existovala jen krátce,

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998 a E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, díl 2., Academia 1979, 12.10. 2011

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek