Mlýn, prvně doložený r. 1824, stával na samotě u hráze tehdejšího Zlechovského rybníka. Fungoval do r. 1914, kdy byl při výstavbě vodní nádrže Plumlov zbořen a zatopen. Při čištění dna přehrady byly v r. 2010 archeology odkryty jeho základy. Na podzim téhož roku znovu zahrnuty a následně zatopeny.
Pohled na pozůstatek staré hráze jejímž konci stál Zlechovský mlýn
Dno v době kdy byly odkryty základy mlýna
© Luděk Vláčil 07/2010
Graficke pismenko Původně samostatná hanácká ves Stichovice je dnes místní částí obce Mostkovice. Nachází se západně od Prostějova a východně od Plumlova. Na jihozápadní straně sousedí s plumlovskou přehradou, jejíž východní část dříve ležela na katastru Stichovic. Na místě dnešní přehrady stával Zlechovský mlýn. Lokalita zatopeného mlýna se nachází asi 150 m od penzionu U Valáška (na staré hrázi).

historie

Mlýn, prvně doložený na císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy z r. 1824, stával na samotě u hráze tehdejšího Zlechovského rybníka na katastru Stichovic. Fungoval až do roku 1914, kdy byl při výstavbě vodní nádrže Plumlov zbořen. Při čištění dna přehrady byly v roce 2010 archeology odkryty jeho základy. K vidění však byly pouze krátce, na podzim téhož roku byly opět zahrnuty. Dnes je lokalita znovu zatopena, ale při nízké

Luděk Vláčil - zdroj: http://vodnimlyny.cz/mlyny/objekty/detail/6809-zlechovsky-mlyn a další, 19.7. 2020

pověsti

Vypráví se, že název Zlechov pochází od původních majitelů mlýna. Údajně to byla rodina velmi zlá a proto byla nazývána hanácky "zlé chov" (rod), z toho mělo vzejít pojmenování Zlechov.
    mlýn
    vodní