Moje místa 0
Budiš je zaniklá tvrz postavená uprostřed polí během 14. století. V letech 1424 až 1454 patřilo místo k nedalekému hradu Křečovu. Tvrz mohla být zničena při křížové výpravě proti Křečovu r. 1424. Dochoval se okrouhlý pahorek jádra beze stop zástavby obklopený dosud funkčním vodním příkopem.
Pohled od západu
© Prudký Martin, 03/2011
Graficke pismenko Tvrziště je přístupné z polní cesty mezi Podbořanským Rohozcem a hájovnou jižně od vsi. Zhruba v polovině této komunikace je nutné odbočit vpravo, ve směru z obce, na pole. Polohu památky označují vzrostlé vrby.
Prudký Martin , 28.3. 2011

historie

Místo, kde stávala tvrz Budiš (zvaná také Rondel), patřilo v letech 1424 až 1454 k hradu Křečovu, tvrz v těchto letech zřejmě již neexistovala. Jiné písemné zprávy k lokalitě se nezachovaly. Tvrz mohla být zničena roku 1424 při tažení křižáckých vojsk proti nedalekému Křečovu, po skončení husitských válek již nemusela být obnovena. Archeologický průzkum prováděný v druhé polovině 19. století údajně objevil mince z doby Jana Lucemburského, Karla

Prudký Martin podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - R. Anděl a kolektiv (doplněno redakcí), 28.3. 2011

popis

Památka je tvořena kruhovým vyvýšeným tvrzištěm o průměru kolem 18 m, které pravděpodobně vzniklo navršením zeminy získané vykopáním příkopu. Nad okolní terén se plocha tvrziště vyvyšuje o necelý jeden metr. Zbytky zástavby nejsou patrné, pouze na jihozápadě a na severu jsou patrné pozůstatky obvodové hradby. Z tohoto výkopu byl zhotoven také val před cca 7 m širokým příkopem. Ten je naplněn vodou z Rohozeckého potoka.
    Prudký Martin (doplněno redakcí), 28.3. 2011