Mohutný kostel z let 1914–5 dominuje s dřevěnou zvonicí, zachovalou z původního církevního areálu, obci pod vrcholem Vyskře. Stavbu s novorománskými názvuky, která do sebe pojala i prvky starého kostela, projektoval turnovský architekt Karel Salač.
Zvonice a kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 09/2010
Graficke pismenko Kostel je přístupný od silnice III. třídy Vyskeř - Hrubá Skála, parkování je možné u spodního i horního vstupu na hřbitov (od horního vede křížová cesta ke kapli sv. Anny: viz heslo). Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se zde pravidelně konají o sobotách od 14.00.
Kostelní věž poskytuje již několik desetiletí hnízdiště kolonii kavek.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vyskři
    Původní kostel ve Vyskři pocházel zřejmě ze 13., nejpozději 14. století. Svědčí o tom raně gotický portálek do sakristie, dochovaný ve dnešním kostele. Ten byl postaven v letech 1914–15 podle projektu turnovského architekta Karla Salače jako mohutná stavba lapidárních objemů, v detailech novorománská, celkovým vyzněním se však hlásící k individuální moderně. Západně od kostela se z původního areálu zachovala dřevěná zvonice, pocházející v

Ivan Grisa, dle E.Poche a kol.: Umělecké památky Čech, díl 4., Academia 1982 a K. Kuča: Zvonice v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri 2002, 7.10. 2010

Liberecký kraj
     Semily  (SM)