tvrz Doubravka

Doubravice
Okrouhlé tvrziště, které vzniklo v průběhu 14. století. Kolem roku 1400 se zde připomíná Mašek z Doubravky a v roce 1405 Michal Chabec a Václav z Doubravky. V průběhu 15. století byla tvrz spolu se vsí opuštěna a zanikla. V roce 1547 se uvádí pustá.
Graficke pismenko Cesta na tvrziště vede po zelené turistické značce od Zbirohu – první odbočka vpravo, za motorestem Bouchalka. Tvrziště se již nachází ve Středočeském kraji v katastrálním území Újezd u Cerhovic.
Petr Nožička, 14.7. 2010

historie

Tvrz Doubravka bývala obklopená už nestojící vesnicí stejného jména – toto jméno dodnes patří i hájovně, která stojí vedle tvrziště. První zmínka o vesnici Doubravka je z roku 1230. Kolem roku 1400 se zmiňuje Mašek z Doubravky a v roce 1405 Michal Chabec a Václav z Doubravky. Během 15. století ves i tvrz zanikají důsledkem válečných událostí. V roce 1547 je zmiňována pustá ves Doubravka jako součást panství hradu Valdek. Tvrziště pravděpodobně

Petr Nožička, čerpáno z: Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí I, Argo Praha 1997, 7.7. 2010

Beroun  (BE)