Zaniklé panské sídlo, ves a kostel jihozápadně od centra dnešní Tisé bylo postaveno zřejmě v polovině 16. století pro jednoho z příslušníků rozvětvené rodiny von Bünau. Zaniklo za třicetileté války, poslední zbytky roku 1888.
Pohled na Schönstein na mapě z roku 1629
Tvrz se dvěma sedlovými střechami a okrouhlou věží vpravo, vlevo od ní kostel s věží, v popředí snad další objekty vsi.
Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí, III. díl. Originál se nachází v Národním archivu ČR
Graficke pismenko Bývalý dvůr a ves Schönstein stávaly jihozápadně od centra dnešní Tisé, na jižním úbočí kotliny. Existenci dvora dodnes prozrazuje čtvercový obrys samostatné domkářské enklávy, obklopené lukami a rozdělené cestou do Libouchce (dnes červená turistická značka Tisá - Nakléřov).
Nejbližší autobusová zastávka Tisá, kulturní dům (linka Ústí nad Labem - Petrovice) je asi 600 m severovýchodně, asi v polovině cesty od ní se nachází místní koupaliště.
Jediným viditelným pozůstatkem Schönsteinu je křtitelnice ze zdejšího kostela, stojící dnes v nedalekém Libouchci na podestě schodiště ke zdejšímu kostelu sv. Tří králů (viz heslo). I přes silné poškození zvětráním je na ní dosud viditelná postava svatého Jana Křtitele.

Tvrz a ves Schönstein u Tisé
    Počátky osídlení v ploché kotlině mezi horou Tisá a Tiskými stěnami jsou nejasné. První jistá písemná zmínka z roku 1541 jmenuje ves Tisou s pustým dvorem Schönstein. Oblast byla tehdy v majetku rodiny von Bünau, která se v Čechách zakoupila ze sousedního Saska (viz např. Weesenstein, Lauenstein, Krásné Březno, Bynov, Těchlovice ad.). Vzhledem k jejímu bohatému rozrodu vznikala či byla obnovována četná sídla jejích jednotlivých členů. To byl

Ivan Grisa, dle Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, III. díl, Argo 2005, 12.6. 2010

Časová osa