Mohutná znělcová kupa nad řekou Bílinou, jedna z největších v Evropě (539 m n. m.), dílo sopečné činnosti a následné eroze. Od roku 1977 přírodní rezervace s chráněnou plochou 23 ha, od roku 1996 tudy vede naučná stezka.
Pohled od letiště ve Střimicích
© Prudký Martin, 03/2010
Graficke pismenko Asi 2 km od města Bíliny leží dominantní hora Bořeň. Její výška činí 539 m n. m. a okolí údolí řeky Bíliny přečnívá o úctyhodných 340 m. Jedná se o mohutnou a strmou znělcovou kupu (údajně největší v Evropě), která byla vytvořena sopečnou činností přibližně před 33 až 35 miliony lety.
Od roku 1977 je vedena jako Přírodní rezervace s plochou 23 ha. V roce 1996 zde byla vybudována naučná stezka. Samotná hora skrývá puklinovou jeskyni a má vydatný suťový pramen. Jsou zde také cvičné lezecké terény.

turistické

Vrch Bořeň se tyčí nad čtyřproudou komunikací z Chomutova do Ústí nad Labem mezi Mostem a Bílinou. Nejlepší přístup je po značce z Bíliny nebo ze zmíněné čtyřproudovky od restaurace.
    Prudký Martin , 2.10. 2010

popis

Bořeň je částečně zalesněný, znělcový vrch sopečného původu vysoký 539 metrů nad mořem., kterého do dnešní podoby vypreparovala eroze. Vzhledem ke svému mimořádnému vzhledu a siluetě byl kopec využíván různými kulturami už od pravěku. Spočinek této hory měl, v nadmořské výšce 330 až 365 metrů, na jihozápadní straně výšinné sídliště, kde archeologové nalezli artefakty únětické a knovízské kultury. Z 19. století pocházely, dnes ztracené, nálezy

Prudký Martin podle Smrž - Blažek Archeologické rozhledy 2002, 4, 2.10. 2010

Array