Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Veltrusy, Veltrusy
Hrady.cz
Zámek nechal postavit hrabě V. A. Chotek začátkem 18. stol. R. Chotek ho po r. 1750 nechal rozšířit a zvětšil zámecká křídla na dvojnásobek původní délky. Po r. 1804 klasicistně upraven. Areál byl poškozen povodněmi r. 2002.
Veltrusy
Graficke pismenko Nádherný zámek a rozlehlý přírodně krajinářský zámecký park, které stojí za vidění. Součástí parku je daňčí obora. Z Kralup n. Vltavou jeďte na Veltrusy. U parkoviště je kemp a občerstvení.
28.5. 2002

Prohlídkové okruhy:
    Zámecký park je přístupný celoročně (od úsvitu do soumraku). Zámecké nádvoří je přístupné viz aktuální návštěvní doba. Výstava "Jak se opravuje památka" - s průvodcem, expozice je instalovaná v hlavní zámecké budově. Zámek postupně prochází rekonstrukcí, expozice je přístupná v měsících červenec - srpen v závislosti na rekonstrukci objektu. Prohlídka historického skleníku a kuchyňské zahrady, s průvodcem -

30.4. 2013

historie

První zpráva o Veltrusích pochází z r. 1226, kdy je král Přemysl Otakar I. daroval klášteru v Doksanech. V jeho držení byly asi do r. 1410. Potom je nějakou dobu vlastnili Zajícové z Hýzmburka, avšak už během 15. století se tu postupně vystřídalo nejméně dvanáct majitelů. Od r. 1434 patřily Veltrusy k roudnickémj panství, jehož vlastníkem byl tehdy Jan Smiřický ze Smiřic. Jemu dal Veltrusy do zástavy císař Zikmund. Po r. 1453 se roudnického