Moje místa 0
Pomník obětem povodní se nachází na konci lesní cesty do které ústí stebenská ulice, zvaná jejími obyvateli Na protektorátě nebo Německá ulice. Leží na Podviničném potoce.
© Prudký Martin, 07/2009
Graficke pismenko Památník stojí na konci ulice zvané Na Protektorátě v lese u potoka. Stebenští obyvatelé místu říkají U Křížku nebo U Hejlíčků. Od skály se pomníku jde po bývalé hrázi rybníka Michálek. Na místě samotného rybníka se dnes nachází pole od mlýna směrem k silnici.
Prudký Martin, 17.8. 2010

historie

Pomník, jehož kovová část byla zhotovena ze zbytků parního stroje pily a podstavec z kamenů z komína, byl postaven na paměť obětí povodně z května roku 1872. V sobotu 25. května tohoto roku se dvě hodiny po poledni nad západními Čechami strhla bouře, doprovázená vydatným deštěm. Pršelo až do 22. hodiny a přívaly deště způsobily protržení rybníků v Pastuchovicích, Velečíne, Blatně, Stebně a dnes zaniklého rybníka Michálek, jehož hráz přehrazovala

Prudký Martin, podle článku PhDr. Bohumíra Riedla, Noviny Průboj a nápis na pomníku, 1.9. 2009