Barokní zámek, vybudovaný na místě slavníkovského hradiště, zmiňovaného k r. 981, později sídlo knížecího správce Chýnovského kraje. Arnošt z Pardubic zde vystavěl tvrz, kterou v letech 1730–32 Schwarzenberkové přestavěli na barokní zámek.
© Milan Caha 08/2007
Graficke pismenko O hradišti Chýnov se zmiňuje již Kosmas ve své Kronice české. Uvádí, že zde v roce 981 bylo slavníkovské hraniční hradiště na ochranu proti Rakousům. To stávalo na ostrohu v místech dnešního zámku. Po vyvraždění Slavníkovců Chýnov získali Přemyslovci. Až do poloviny 13. století na hradišti sídlil knížecí a později královský správce Chýnovského kraje. (Znám je Oldřich, uváděný roku 1222). Roku 1250 král Václav I. směnil Chýnov s pražským biskupstvím. Za Arnošta z Pardubic byla na místě hradiště vystavěna tvrz. Do světských rukou se panství s tvrzí dostává roku 1413, kdy je arcibiskup Konrád z Vechty připsal Hanuši z Ronova. Ve druhé polovině 15. ...
Milan Caha (zdroj: kol: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Jižní Čechy, nakladatelství Svoboda, Praha 1986), 7.1. 2010

popis

Jednopatrová dvoukřídlá budova si zachovala část gotického zdiva původní tvrze. Na nádvoří je barokní kašna, zachovaly se i zbytky parku, založeného při přestavbě tvrze na zámek.