Součástí regulace středního Labe bylo odstranění pevného jezu u místního zámku a rozšíření koryta řeky. V letech 1914–1916 byl postaven jez, v letech 1914–1918 elektrárna a do roku 1924 pak komora. Projekt A. Engela vytvořil mimořádně působivé technické dílo.
elektrárna Poděbrady
© Milan Caha 08/2009
Zdymadlo umožňuje překonání Labe pro pěší a cyklisty ve východní části města. Spojuje městský park pod proboštským kostelem s lukami na Kluku.
Ivan Grisa , 18.6. 2009

historie

Součástí regulace středního Labe bylo odstranění starého pevného jezu u místního zámku a rozšíření koryta řeky. Úzké místo vytvářelo časté povodňové situace. Nové řečiště bylo vytvořeno na levém břehu původního, které se nacházelo v místech dnešní plavební komory. V letech 1914–16 byl postaven jez, 1914–18 elektrárna a do roku 1924 pak komora a úprava vyústění potoka Skupice do Labe. Projekt Antonína Engela vytvořil mimořádně působivé technické

Ivan Grisa, dle webových stránek Povodí Labe s. p., 18.6. 2009