Zbytky skalního hradu z 1. poloviny 14. století postaveného pravěpodobně hejtmanem Nice Hokakerem. Při obležení byl prý silně poškozen, ale nebyl dobyl. Poslední zprávy jsou z roku 1457, kdy byl ještě obydlen.
Falkenštejn
Graficke pismenko Ze skalního hradu jež byl vystaven na vysoké skále se dochovalo několik neúplných tesaných místnůstek. Vstup do areálu hradu je od r. 2018 po ocelovém schodišti a chodnících, které změnily místo na turistickou atrakci. Návštěva je bezpečná i pro rodiny s dětmi.
28.5. 2002

turistické

Tento hrad se nachází na bočním výběžku masivu Havraních kamenů 303 m n. m. nad severovýchodním okrajem Jetřichovic. Kolem vede značená turistická cesta ( žlutá ).
    Oldřich, 16.6. 2005

historie

Hrad byl postaven podle archeologických nálezů v první polovině 14. století a byl značně výstavný. Tvořil původně součást panství hradu Ostrého a jeho zakladatelem byl asi některý člen rodu pánů z Michalovic. První písemná zmínka pochází z roku 1395, kdy je připomínán zdejší hejtman Nice Hokaker. Když kamenické panství roku 1406 koupil Hynek Berka z Dubé, dosadil sem jiného hejtmana, Zikmunda ze Slibovic. V letech 1427 - 28 zde seděl

Oldřich Skalní hrady ......., 16.6. 2005
    Hrad Falkenštejn stával severovýchodně od Jetřichovi, přímo nad obcí. Je pravděpodobné, že byl založen na přelomu 13. a 14. století v době rušné kolonizační činnosti Michaloviců v této oblasti, prováděné z hradu Ostrého. Vedle funkce správní plnil Falkenštejn jistě i úkoly strážní, neboť stál nedaleko obchodní cesty do Míšně a Lužice. Falkenštejn, který byl vždy součástí kamenického panství, se uvádí poprvé v českokamenické městské knize až v

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 25.1. 2006
    FALKŠTEIN HRAD.
    Nedaleko Jetřichovic (Dittersbach) stával hrad Falkštein na skalisku (a částečně v něm) z vysoké a strmé hory vynikajícím. Cesta k němu jest nyní tak dobře upravena, že se na horu pohodlně přijíti může. Z vrchu hory jsou na skalisko dřevěné a pohodlné schody, jež udělány ke sklonku minulého století. Že dotčená cesta jde tudy, kudy asi šla stará cesta, dovodí se tím, že, když se přichází před hrad, jest na skalce v levo cestu zúžující draže na

A. Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého 14, 9.6. 2019

pověsti

Skromná pracně proklestěná stezka divokou přírodou - říká se jí česká. Spojovala vnitro království s Lužicí a Saskem. Od severních moří se po ní vozila sůl. Pohraniční hvozdy pokrývali strže, skály, bystřiny. Žili zde jeleni, vlci, rysové a vysoko nad nimi poletovali orli. Za vlády Přemysla Otakara II. toto území spravoval rod Markvarticů. Byl vybudován hrad Falkenštejn, jeho posádka chránila obchodníky před loupežníky. A zde začíná náš

Česká Silnice, Lošťák, 17.7. 2002