Nejstarší slatinné lázně na světě, založené císařem Františkem I. v r. 1793 jako Ves císaře Františka, v r. 1807 jim byl úředně přiznán název Františkovy Lázně a v r. 1865 císař František Josef I. povýšil lázně na město. Městská památková rezervace.
Graficke pismenko Menší, ale překrásné a velmi udržované lázně, součást tzv. Západočeského lázeňského trojúhelníku. Léčivé účinky zdejších pramenů byly využívány již od 15. století; nejstarší pramen byl pak oficiálně pojmenován r. 1603 jako Slatinná kyselka. Rozvoj lázeňského místa přerušila třicetiletá válka. Kyselka však byla rozvážena v keramických lahvích po celé Evropě, takže její popularita stále rostla. Po válce vyvstal problém s rostoucím počtem lázeňských hostů. Ti byly ubytováni v Chebu, zatímco pramen leží 6 km od města. Byl proto vystavěn malý lázeňský komplex přímo u pramene. Město samotné bylo založeno r. 1793 císařem Františkem I. jako první slatinné lázně na světě; ...
Veronika Vaňková, 10.8. 2008

Prameny Františkových lázní
    Původně místní prameny sloužily k rekreaci obyvatelům i návštěvníkům Chebu – takzvané nosičky vody nosily do Chebu místní kyselku jako stolní vodu. Oficiálně lázně založil císař František I. 27. dubna 1793 jako Ves císaře Františka, v roce 1807 jim byl úředně přiznán název Františkovy Lázně. V roce 1865 císař František Josef I. povýšil lázně na město. Velký rozkvět nastal hlavně poté, co byly Františkovy Lázně napojeny na železniční síť. Podle