Jednolodní, pozdně barokní kostel s vysokou průčelní věží v okrajové části vsi u příjezdové silnice, postavený v l. 1783–1787. Vnitřní, převážně barokní vybavení pochází zčásti (včetně hlavního oltáře) z kostela sv. Mikuláše v Praze na Starém Městě.
kostel sv. Václava
Od jihovýchodu je zřetelný osový sled průčelní věže, lodi, mírně odsazeného, čtvercového presbytáře a sakristie.
Graficke pismenko Kostel sv. Václava je pozdně barokní stavba z let 1783 až 1787. Jednolodní, obdélná, s pravoúhlým presbytářem a sakristií, na západním průčelí hranolová čtvercová věž s portálem. Věž nese cibulovou báň s lucernou. Presbytář sklenutý plackou, loď se zkosenými rohy má zrcadlovou klenbu. V lodi kruchta, podklenutá širokou plackou. Okna mají kazulovitý tvar. Vnitřní zařízení je převážně barokní. Hlavní oltář sv. Václava s dalšími sochami (sv. Petr a Pavel, Bůh Otec) byl přenesen z kostela sv. Mikuláše na Starém Městě pražském, odkud pochází i barokní kazatelna. Další oltář s několika sochami je zasvěcen Panně Marii. Klasicistní varhany z r. 1802, rokokové lavice a zpovědnice byly přeneseny ze zrušeného kláštera karmelitánů v Blšanech.
.
Jaroslav Valečka (Kol. autorů: Umělecké památky Čech, sv. čtvrtý, T/Ž, Academia, Praha 1982), 8.5. 2008

Louny  (LN)
    Velká Černoc