V dominantní poloze nad Moravským Krumlovem stojící poutní kaple sv. Floriána z roku 1697.
Graficke pismenko Ke kapli se dá dojít od zámku po modré značce, která vede prudkým svahem nahoru. Výhled ale stojí za to - ve dne i v noci. Kaple se otevírá pro veřejnost několikrát ročně – v době pouti (první neděli po sv. Floriánu – 4. května), bohoslužeb a při konání koncertů.
26.12. 2006

Přístupnost kaple v roce 2016
    4. květen –18.00 hod. –mše sv. (svátek sv. Floriána) 8. květen–10.30 hod. –poutní mše sv. 3. červen–20.00 - 23.00 hod. – Muzejní noc 12. červen – 15.00 hod. –Orelská pouť 3. červenec – 14.00 –17.00 hod - přivítání návštěvníků knězem, prohlídka kaple 10. červenec – 14.00 – 17.00 hod. – přivítání návštěvníků knězem, prohlídka kaple 7. srpen – 14.00 – 17.00 hod. - přivítání návštěvníků knězem, prohlídka kaple 4. září – 14.00 –

Daniel Pawlik , 27.4. 2016

historie

Na základě věrohodných historických pramenů byla stavba zahájena v roce 1695, k vysvěcení kaple došlo 30. června 1697. Kaple byla zasvěcena sv. Floriánovi, jehož si občané města po zhoubném požáru v roce 1690 zvolili za patrona města. Za napoleonských válek v roce 1809 se u Moravského Krumlova utábořila francouzská vojska (kolem 10 tisíc mužů), která kapli zpustošila. V roce 1829 byl uloupen zvon. Teprve v roce 1833 bylo rozhodnuto o obnovení

Svatý Florián (Florián z Lorchu)

pověsti

Podle pověsti dal kapli postavit kníže Antonín Florián z Lichtensteina jako poděkování za svou záchranu. Prý se mu jednou při návratu z lovu za bouře splašili koně, ale jako zázrakem se zastavili na okraji srázu.

popis

Kaple je postavena z tesaného kamene, má tři vchody a čtyři vížky v rozích. Na novostavbě kaple bylo umístěno původně pět věží. Prostřední - pátá věž však byla odstraněna. Interiér kaple tvořily dva krásné oltáře, varhany a dva zvony. Centrální jednolodní stavba je vybudována přibližně podél severojižní osy, je obdélníkového půdorysu s nárožními rizality; v nich jsou na východní straně vloženy kaple, na západní straně točitá schodiště.

Znojmo  (ZN)
    Moravský Krumlov