Na památku důlní katastrofy na dole Nelson III. v roce 1934 odhaleno v roce 1935 sousoší. Návrh vypracoval arch.Josef Grus a ztvárnil sochař Karel Pokorný.
Graficke pismenko Památník připomíná důlní katastrofu, která se stala dne 3. 1. 1934 na dole Nelson III. Při ní zahynulo 142 horníků. Na památku neštěstí byl postaven působivý pomník. Jedná se o sousoší starého muže a ženy od Karla Pokorného z r.1934.
Pomník je od roku 1978 Národní kulturní památka.

popis

Památník připomíná důlní katastrofu, která se stala dne 3. 1. 1934 na dole Nelson III. Toho dne před pátou hodinou odpoledne vyšlehly z důlní jámy plameny a vyvalil se dým. Zhroutila se těžní věž a okolí zachvátil požár. Přes snahu a obětavost záchranářů zahynulo v podzemí 142 horníků. Na památku této tragické události bylo v roce 1935 odhaleno sousoší truchlících rodičů mrtvého horníka. Sousoší navrhl architekt Josef Grus a dílo ztvárnil sochař