Kostel dal postavit v l. 1535-57 jako rodovou hrobku Jan II. Bohatý z Pernštejna a jeho synové Vojtěch II., Jaroslav a Vratislav II. Zvonicové patro věže bylo postaveno r. 1792. R. 1867 přistavěna hrobka Mitrovských. Interiér kostela je zdobený mnoha cennými díly a jsou zde vzácné barokní varhany.
Kostel se nachází v centru Doubravníku při křižovatce cest Nedvědice - Tišnov a Běleč - Klokočí.
V kostele je hrobka rodu Pernštejnů a Mitrovských.
Lenka Martinková, 28.10. 2004

Historie farního kostela v Doubravníku
    Orientovaná kostelní budova stojí v severovýchodním koutě doubravnického náměstí a skládá se z halového trojlodí, přecházejícího plynule do presbytáře se síňovým ochozem, z hranolové věže v ose západního průčelí, z pravoúhlé sakristie na severu a rovněž pravoúhlé hrobky na téže straně. V místě dnešního chrámu stál již ve dvacátých letech 13. století ženský klášter řehole sv. Augustina, založený Štěpánem z Medlova, nejstarší historicky

Jan Sedlák a kolektiv, Významné památky okresu Žďár nad Sázavou, 1982., 30.10. 2005

Brno-venkov  (BO)