Zámek byl postaven v roce 1873 hrabě Jindřich Larisch-Mönisch. Kolem zámku byl v r. 1883 zřízen park a postavena rodová hrobka. V roce 1953 byl zámek do základů zbořen z důvodu poddolování.
Historický pohled na zámek
Graficke pismenko Stavbu zámku realizoval v roce 1873 hrabě Jindřich Larisch – Mönisch, který se sem po dostavbě se svou rodinou přestěhoval. Zámek byl postaven ve vsi Solca na mírném návrší. Byla to dvoupatrová honosná budova postavená v novorenesančním slohu. Okolo zámku byl zřízen park a v roce 1883 byla v západní části parku postavena rodová hrobka ve formě antického chrámku. Larisch – Mönischové také střídavě pobývali na svých dalších zámcích (Fryštát, Ráj) na území Karviné. V roce 1905 byly provedeny stavební úpravy; hlavní vchod byl zvýrazněn vybudováním sloupového portiku s balkonem. Zámek zůstal rodu Larisch – Mönischů i po roce 1918. Na podzim roku 1944 zámek ...
Jan Rolenc, Zaniklé hrady, zámky a tvrze Moravy a Slezska, 3.12. 2004

historie

Zámek Solca /Solza/ v Karviné byl postaven v roce 1873. Panství Karviná drželi již od 1569 hornoslezští rytíři Larischové, od roku 1748 povýšení do českého hraběcího stavu. Sňatkem Johanna Josefa Larische (1766–1820) s baronkou Annou von Mönnich (†1787) vznikla hraběcí linie rodu Larisch von Mönnich.