Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Dlaskův statek, Dolánky u Turnova
Hrady.cz
Roubená stavba je ukázkou lidové architektury v Pojizeří. Původně svobodnická usedlost z roku 1716 v přízemí s velkou světnicí a černou kuchyní v patře výměnek. Součástí expozice stodola, spýchar a dřevěná vstupní brána.
Graficke pismenko Dlaskův statek se nachází v Českém ráji, v obci Dolánky, cca 3 km od Turnova na příjemném místě kousek od břehů Jizery. Jedná se o roubený statek typický pro Pojižeří. Byl postaven na začátku 18. století (1716), později několikrát přestavován. Pojmenování dostal po rodině Dlasků, která přes 200 let hospodařila. Nejznámějším příslušníkem rodu byl písmák Josef Dlask, který vedl rodinnou kroniku a v roce 1853 se utopil v Jizeře při chytání ryb. Nejtěžší období prožil statek po druhé světové válce, kdy byli jeho původní majitelé vysídleni a objekt připadl místnímu JZD. Posléze se statek už ve značně zdevastovaném stavu dostal pod správu Muzea Českého ráje, ...
Hana Kubíková, 11.4. 2006