V r. 1929 si František Baler vlastnoručně postavil u Spálova větrný mlýn holandského typu. R. 1938 Baler těžce onemocněl a o dva roky později zemřel. Následně mlýn chátral. Obnova proběhla v letech 2007-2012. Jedná se o nejmenší větrný mlýn v ČR.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Městys Spálov (německy Sponau) se nachází na severní Moravě v okrese Nový Jičín v Moravskoslezském kraji. Žije zde asi 870 obyvatel. Hlavní dominantou je kostel svatého Jakuba Většího a zámek. Jednou ze zajímavostí Spálova je i Balerův větrný mlýn stojící v poli. Jedná se o nejmenší dochovaný větrný mlýn holandského typu nejen na Moravě, ale i v širším okolí. K mlýnu vede z okraje Spálova alej.

historie

V okolí Spálova se v minulosti nacházelo 7 dřevěných větrných mlýnů německého typu, které však byly do konce 30. let 20 století všechny zrušeny. V roce 1929 si František Baler, syn mlynáře z Luboměře, vlastnoručně postavil u Spálova větrný mlýn holandského typu včetně mlecího zařízení. František Baler byl totiž zručným kameníkem, tesařem a vyráběl dokonce i hudební nástroje. Balerův větrný mlýn sloužil jen krátce. Roku 1938 Baler těžce onemocněl

Luděk Vláčil - zdroj: informační tabule a další, 8.11. 2019