Hrady.cz
Žulová pozdně gotická boží muka z počátku 16. století s velmi nezvyklým tvaroslovím. Hranolový pilířek s okosenými hranami je zakončen malou čtyřbokou vrcholovou kaplicí, v jejíž mělké nice je nezřetelný reliéf Krista na kříži. V horní třetině dříku je připevněno příčné břevno, vytvářející kříž.
© Milan Caha 04/2014
Graficke pismenko Starobylá ves Krasoňov je nyní místní částí města Humpolec. Boží muka se nacházejí jižně od vsi při silnici II/523, která spojuje Humpolec s Větrným Jeníkovem.
22.2. 2019

historie

Žulová pozdně gotická boží muka z počátku 16. století jsou drobnou sakrální památkou nadregionálního významu. Jejich jedinečnost spočívá v jejich unikátním tvarosloví. Hranolový pilířek je ve své třetině doplněn o příčné břevno, vytvářející kříž. Čtyřboká vrcholová kaplice má v čelní straně mělkou, goticky zaklenutou niku. V ní je nezřetelný reliéf Krista na kříži. V horní části kaplice jsou stopy po kovovém vrcholovém křížku, který se však