Jednopatrový měšťanský dům. Stavba náleží k historické zástavbě města. Hlavní průčelí pětiosé. Čelo hlavního křídla dvouosé. Prostory přízemí mají hřebínkové klenby, patro plochostropé. Dům památkově chráněn od roku 1978.
Dům Peklo v Tišnově
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Město Tišnov se rozkládá 22 km severozápadně od Brna v údolí řeky Svratky. Tišnov leží na křižovatce silnic druhé třídy. Městem procházejí železniční tratě 250 Brno – Havlíčkův Brod a 251 vedoucí z Tišnova přes Bystřici nad Pernštejnem do Žďáru nad Sázavou. Tišnov má také spojení autobusy jak se všemi obcemi v okolí, tak třeba s Bystřicí nad Pernštejnem, Velkou Bíteší a Brnem. Bývalý zájezdní hostinec Peklo najdeme v Jungmannově ulici č. 82. Jungmannova ulice vychází západním směrem z Komenského náměstí, kde stojí Mariánský sloup.

historie

První dochovaná písemná zmínka o Tišnově pochází z roku 1223. Stavba původně zájezdního hostince náleží k historické zástavbě města a řadí se do souboru dochovaných staveb ze 17. a 18. stol. Mnohé z těchto objektů zasáhla přestavba v 19. století, avšak předmětný objekt „Peklo“ se jako jeden z mála dochoval v poměrně neporušené podobě.

popis

Jednopatrový měšťanský dům postavený do tvaru písmene L vyplňuje čelo rozšířeného prostranství a je komponovaný jako solitér. Hlavní průčelí je pětiosé, s portálem završeným stlačeným obloukem, s mělce modelovaným kamenným ostěním s výrazným klenákem. Vrata jsou metličkového motivu. Okna šestitabulová v líci fasády, se zalomenými fasetovými šambránami. Rohy budovy konkávně zaobleny. Čelo hlavního křídla je dvouosé, boční křídlo čtyřosé, se

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.