Moje místa 0
Kašna z poč. 19. stol. Příklad klasicistního umění. Materiál kámen. Šestiboký půdorys s mírně vydutými boky. Umístěna na čtyřstupňovém schodišti. Členěna římsou, zakončena zaoblenou obrubou. Uprostřed hranolový sokl a na podnoži dekorativní váza, z níž vytéká voda. Památkově chráněno od r. 1964.
Kašna na Náměstí Míru v Tišnově
© Pavel Vítek 05/2018
Graficke pismenko Město Tišnov se rozkládá 22 km severozápadně od Brna v údolí řeky Svratky. Leží na křižovatce silnic druhé třídy. Městem procházejí železniční tratě 250 Brno – Havlíčkův Brod a 251 vedoucí z Tišnova přes Bystřici nad Pernštejnem do Žďáru nad Sázavou. Tišnov má také spojení autobusy jak se všemi obcemi v okolí, tak třeba s Bystřicí nad Pernštejnem, Velkou Bíteší a Brnem. Kašnu najdeme na hlavním tišnovském náměstí, náměstí Míru, proti budově radnice.

historie

První dochovaná písemná zmínka o Tišnově pochází z roku 1223. Kašna pochází z počátku 19. století. Je příkladem čistě klasicistního moravského venkovského umění. Svým umístěním je kašna důležitým urbanistickým prvkem hlavního náměstí Tišnova. Architektonicky i sochařsky náročně řešený objekt. Jedná se o důležitou kompoziční složku prostranství. Stavebním materiálem je kámen.

popis

Na čtyřstupňovém schodišti je umístěna kamenná kašna. Má šestiboký půdorys s mírně vydutými boky. Ve spodní části je členěna římsou, zakončena zaoblenou obrubou. Uprostřed kašny hranolový sokl, zakončený vyloženou profilovanou římsou. Na ní na odstupňované podnoži dekorativní váza, z které vytéká na dvě strany voda. Kašna je památkově chráněna od roku 1964.