Na levém břehu Ohře je umístěn vodní mlýn, který patří od roku 1908 rodině Klímů. ynější dynastie Klímů začala s mlynářstvím už v 80. letech 19. století.
Křesín je obec na Ohři v okrese Litoměřice, asi 3 km jihozápadně od Libochovic.
23.5. 2017

historie

Historie obce sahá až do 13. století, první písemná zmínka se datuje k roku 1226. Dle pověstí právě odtud pocházela Božena, dcera Křesinova, známá z pověsti o Oldřichovi a Boženě. K jejich prvnímu setkání mělo údajně dojít na nedaleké Peruci, kde jí Oldřich zastihl, jak pere prádlo. Název obce má hned několik vysvětlení, prvním je už zmíněný Křesina či přemyslovský vojevůdce Křesa, kdy by měl název být dle jeho jména, někde se však dočteme i o

V souvislosti s Křesínem se nelze nezmínit i o mlýnu. Ve stručnosti lze konstatovat, že v dávných dobách stával na zákrutu řeky Ohře dřevěný mlýn, a to u pravého břehu, umístěný na jakémsi voru nebo prámu, upevněném v místech, kde voda nejprudčeji proudila. Tento dřevěný mlýn stával na voru ve vodě a lopatkové kolo otáčel vodní proud pomocí ozubeného kola, umístěného na hřídeli, a pomocí vřetene se otáčel pak žernov, kam se otvorem ve středu

popis

Na levém břehu Ohře je umístěn mlýn a malá vodní elektrárna (instalovaný výkon 0,170 MW), jejímž provozovatelem je majitel firmy Automatické mlýny Křesín s.r.o. Mlýn patří rodině Klímů od roku 1908 (předchůdce tohoto mlýna je doložen již r. 1362) a nynější dynastie Klímů začala s mlynářstvím už v 80. letech 19. století.