Varhošť (Haslicht, zaniklá ves)

Vojenský újezd Libavá
První zmínka o vsi pochází z r. 1141 z listiny biskupa Zdíka. Po třicetileté válce byl Varhošť osídlen německým obyvatelstvem, které bylo po 2. světové válce odsunuto. V r. 1947 začleněn do vojenského újezdu Libavá a následně poničen. Dodnes tu zůstaly zbytky domů.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Severovýchodně od Velké Bystřice se z Hanácké roviny zvedají Oderské vrchy porostlé rozsáhlými lesy, na nichž se rozkládá rozlehlá, zvlněná krajina vojenského újezdu Libavá, která bývá částečně přístupná pouze v jeden den několik hodin, při příležitosti konání cyklistické akce Býlí kámen, jež se koná většinou pouze jednou ročně a to 1. května. Pokud se chcete na toto místo s čistou přírodou netknutou moderní civilizací a turistickým ruchem podívat, je vhodné se předem o akci dobře informovat, panují zde totiž přísná pravidla. Nejvhodnější je zajistit si dopravu jízdního kola k okraji prostoru, kde dostanete vstupenku a informační leták ...

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1141 z listiny olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka, kdy se uvádí pod názvem Vargosci. Kolem poloviny 16. století byl Varhošť povýšen na trhové městečko. Po třicetileté válce tato práva ztratil a byl osídlen německým obyvatelstvem. V roce 1677 se poprvé uvádí pod německým názvem Haslicht. V roce 1835 zde žilo v 58 domech 422 obyvatel. Od poloviny 19. století byl Varhošť samostatnou obcí, ke které patřily

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.html.libavsko.eu a další, 25.5. 2016