Dvoudílné hradiště nejasného stáří nad soutokem Výrovky a Malotického potoka jihozápadně od vsi Doubravčany. Archeologické nálezy datované do období štítarské kultury (okolo roku 1000 př. n. l.) a do raného středověku.
Hlavní obrázek místa
Celkový pohled na stále mohutný val (je zřetelně vidět od silnice číslo 2, která hradiště míjí asi 500 metrů severně)
Graficke pismenko Hradiště leží asi 500 metrů severozápadně od vsi Doubravčany v poloze Na Šancích. Nejjednodušší přístup k němu je dojít až k posledním domům na západní straně obce a dát se polní cestou po levé straně od silnice I/2 (při pohledu ze středu vsi). Polní cesta vede přímo k hradišti a v místě, kde se stáčí doprava (na západ), se patrně nacházelo vnější opevnění. Val je skutečně mohutný a v zimním období je patrný již od silnice. Samotná plocha bývalého vnějšího hradiště je nyní zemědělsky využívána, vnitřní hradiště je velmi členité a zalesněné. Po druhém břehu Výrovky vede modře značená turistická stezka z Doubravčan do Hryzel. Dopravu ...
Pavel Makovec, 13.2. 2016

popis

Hradiště ležící na ostrožně nad soutokem potoka Výrovky (dříve na horním toku zvané též Vavřinecký potok) a Malotického potoka v poloze Na Šancích, asi 500 metrů jihozápadně od vsi Doubravčany. Jeho datování je nejasné, dle sporých archeologických nálezů mohlo existovat v pozdní době bronzové a v raném středověku. Hradiště bylo dvoudílné o celkové rozloze asi 4,6 hektaru a bylo opevněno dvěma příčnými fortifikačními liniemi střežícími

Pavel Makovec (podle vlastního pozorování a Encyklopedie hradišť v Čechách, Vladimír Čtverák, Michal Lutovský, Miroslav Slabina a Lubor Smejtek, vydalo nakladatelství Libri v roce 2006 v Praze), 13.2. 2016