První písemná zmínka o obci pochází z r. 1012. První zmínka o kostele je z r. 1349. V r. 1683 měl být zbořen a nahrazen novým barokním kostelem s vedle stojící polodřevěnou zvonicí. Po požáru v r. 1885 byla upravena střecha.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Obec Trpín se nachází v nejjižnějším výběžku Pardubického kraje na území okresu Svitavy a na zemské hranici Čech s Moravou. Výraznou dominantou obce je barokní kostel sv. Václava s polodřevěnou zvonicí a přilehlým hřbitovem. Obcí protéká Kavinský potok, v dolní části je rybník, u něhož se nachází zajímavá zřícenina mlýna. Asi 5 km severně od Trpína leží hrad Svojanov.

historie

První zmínka o obci pochází z roku 1012 v souvislosti s bitvou mezi českým knížetem Oldřichem (*? - † 9. listopadu 1034) a polským knížetem Boleslavem Chrabrým (*967 – † 17. června 1025). Obcí procházela významná Trstenická stezka, která byla důležitou obchodní spojnicí mezi Čechami a Moravou. První písemná zmínka o trpínském farním kostele pochází z roku 1349. Dne 4. listopadu roku 1350 žádal litomyšlský biskup Jan církevní vrchnost v Olomouci