Loučná

Wieselstein
Loučná je nejvyšší horou Mostecka (955,9 m n. m.). Na plochém vrcholu hory jsou dvě skupiny skal ze žulového porfyru. Také je zde stožár telekomunikační společnosti a železná pozorovací věž (využívaná v 50. l. 20. stol. armádou). Hora se nachází na území Flájské obory, přístupná je příležitostně.
© Prudký Martin, 03/2013
Graficke pismenko Hora Loučná je nejvyšším vrcholem východní části Krušných hor. Tyčí se do výšky 955,9 metrů nad mořem a na rozdíl od hor na západě nedosahuje výšky 1000 metrů. Od severu není nijak impozantní, ale od jihu se strmě tyčí nad Mosteckou pánví. Její vrchol je plochý, nezalesněný, se skalisky ze žulového porfyru, tzv. mrazovými sruby, což je geologický termín pro skalní stupně vzniklé za pomoci mrazového zvětrávání a následným odnosem materiálu. Stěny těchto útvarů jsou většinou svislé či převislé. Na vrcholku Loučné jsou dvě takováto skaliska, jižní a severní, obě vysoká 10 metrů. Původně na vrcholku hory stávala také dřevěná věž, dnes nahrazená retranslačním stožárem ...
Prudký Martin, 28.3. 2013