Hranolová zvonice ze 16. stol. je zděná s bedněnou vrchní částí, krytou šindelovou střechou. Dochovány dva zvony (z 1. pol. 16. stol. a z r. 1564). Sekera zaseknutá ve špičce střechy připomíná místní legendu. Zvonice, vestavěná do ohradní zdi hřbitova, tvoří vstup do hřbitovního areálu s kostelem.
Areál kostela s hřbitovem a zvonicí
Graficke pismenko Zvonice stojí u kostela Proměnění Páně, který byl postaven v 2. polovině 13. století a do dnešní novorománské podoby byl upraven přestavbou r. 1896. Zvonice byla postavena v 16. století.
E.H. podle http://www.bilyujezd.cz; Umělecké památky Čech 1., E. Poche a kol., Academia 1977, 30.1. 2013

Jak sekera zachránila řemeslníkovi život
    Legenda vypráví, jak jednou řemeslník, pracující na střeše, ztratil nešťastnou náhodou rovnováhu a padal dolů – život mu zachránila jeho vlastní pohotovost a sekera, kterou držel v ruce. Na poslední chvíli se mu jí podařilo zaseknout do střechy a díky tomu se nezřítil. Tuto událost připomíná sekyra, zaseknutá ve špičce střechy zvonice.
    E.H. podle 777 kostelů, klášterů a kaplí České republiky, P. David, V. Soukup, Kartografie Praha 2002, 30.1. 2013

popis

Hranolová zděná zvonice u kostela ze 16. století má trojúhelníkovou stolici pro tři zvony v bedněné vrchní části, kryté stanovou šindelovou střechou. Ve špičce střechy je zaseknutá sekerka (připomíná místní legendu). Dochovány dva zvony ze 16. století, jeden z nich je datován do roku 1564, druhý lze po přelití roku 1875 datovat jen přibližně do první poloviny 16. století. Třetí zvon je nezvěstný. Zvonice, vestavěná do ohradní zdi hřbitova,