Hrady.cz
Proboštství, založené cisterciáky ze sedleckého kláštera, uváděno r. 1248. R. 1421 bylo vypáleno husity. Ruiny kostela sv. Martina jsou viditelné na vedutě z poč. 17. stol.; na skice z pol. 19. stol. již nejsou. Areál je v nepřístupné soukromé zahradě, dochované kamenné artefakty v Městském muzeu.
klášter na modelu města v Městském muzeu Kouřim
© Milan Caha 01/2012
Graficke pismenko Proboštství, založené cisterciáky ze sedleckého kláštera, je uváděno roku 1248. Roku 1421 bylo vypáleno husity. Ruiny, včetně kaple sv. Anny a kostela sv. Martina, je možné vidět na Willenbergově vedutě z počátku 17. století; na skice z poloviny 19. století však již viditelné nejsou. Od roku 1729 až do současnosti je areál bývalého proboštství vlastnictvím rodiny Liskovy. V roce 1978 zde proběhl archeologický průzkum, který zabránil na parcele vybudovat zdravotní středisko. Před úpravami zahrady, která je dnes na místě proboštství, proběhl v roce 2007 další průzkum. Proboštství mělo rozměry cca 42×63 metry, rajský dvůr indikuje prohlubeň o rozměrech 25×19 m. ...