Hrady.cz
Astronomický střed Evropy – průsečík 50. rovnoběžky a 15. poledníku – se nachází cca 1,5 kilometru od Kouřimi, v poli u silnice vedoucí na Svojšice. Na tuto zajímavost má upozornit památník, který navrhl Jaroslav Poula. Symbol tohoto astronomicky významného místa byl na náměstí umístěn r. 2010.
Graficke pismenko Astronomický střed Evropy – tedy průsečík 50. rovnoběžky a 15. poledníku, od kterého se odvozuje pravý sluneční čas – se nachází cca 1,5 kilometru od Kouřimi, v poli u silnice vedoucí na Svojšice. Na místě je tento bod vyznačen kovovou, žlutě nabarvenou tyčí a nevede k němu žádná cesta. Na tuto zajímavost má upozornit památník, který v rámci soutěže vyhlášené městem navrhl Jaroslav Poula. Slavnostní odhalení symbolu astronomicky významného místa se konalo 25. listopadu 2010.