Moje místa 0
Krematorium v Mostě je technickou památkou postavenou v letech 1923 až 1924 podle návrhu architekta Augusta Kirsteina.
Bývalé mostecké krematorium se nachází na starším z dvojice hřbitovů na konci Žatecké ulice.
Prudký Martin , 10.3. 2010

historie

Mostecké krematorium bylo postaveno v letech 1923 až 1924 stavitelem Antonem Switilem, který byl současně vedoucím mosteckého stavebního úřadu, podle návrhu vídeňského architekta Augusta Kirsteina. Okolí krematoria, urnové háje a rozptylové loučky budoval až do konce druhé světové války stavitel Adolf Pickenhan. Krematorium bylo postaveno na okraji nové městské čtvrti a bylo proto spojeno s centrem Mostu elektrickou drahou. Jezdila sem tramvaj

popis

Krematorium bylo postaveno jako klasicistní chrám a jeho půdorys se nápadně podobá brémskému zařízení tohoto druhu. Střed je tvořen čtvercovou obřadní síní s podkovovitou apsidou a přilehlými místnostmi. Připomíná tak i křesťanský kostel. Vstup je výrazně předsazen směrem ven a tvoří jej čtyři sloupy nesoucí tympanon s nápisem PAX. Rohy krematoria jsou tvořeny čtyřmi pylony s komíny, které zakončují válcovitá tělesa zdobená reliéfní výzdobou.