Měšťanský pivovar v Libochovicích byl založen roku 1591 na základě privilegia Jiřího Popela z Lobkovic. V roce 1852 byl na místě sladovny postaven nový pivovar. V r. 1942 byl uzavřen, novu zprovozněn 1946. V r. 1951 byl definitivně uzavřen.
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko Oficiální privilegium vařit pivo udělil městu Libochovice v roce 1591 Jiří Popel z Lobkovic. Ač se v Libochovicích pivo vařilo již dříve a bez poplatků, nyní "z lásky a milosti majitele panství" mohli pivo vařit jen katolíci vlastnící dům uvnitř města a z každé várky musili zaplatit vrchnosti 1 kopu míšeňských a 30 grošů a dodat jednu kopu vajec pro zámeckou kuchyni. Měšťanský pivovar byl původně v domě čp. 10. Protože zde byl v roce 1850 zřízen okresní soud, nový pivovar byl postaven v roce 1852 na místě čp.116, kde stávala měšťanská sladovna. V roce 1901 byl pivovar pronajat hraběti Herbersteinovi. V roce 1933 ...