památník Vintíř
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Památník se nachází na východním svahu Chlumu (531 m), nedaleko silničky spojující Rakovice se silnicí č. 4 Praha - Strakonice. Zaparkovat lze v jeho bezprostřední blízkosti.
19.10. 2009

historie

Památník ne zcela jasného původu, byl pravděpodobně postaven na paměť francouzských důstojníků a vojáků, kteří zde byli údajně popraveni pro vzpouru v roce 1741. Francouzská armáda zdejším krajem táhla za francouzsko-rakouské války v letech 1741–43.

popis

Na žulovém podstavci ve tvaru kvádru jsou položeny tři žulové koule, na nichž je postaven štíhlý trojboký jehlan zakončený dvojramenným kovovým křížem. Stěny jehlanu byly počátkem 20. století vyzdobeny obrazy českých patronů od čimelického malíře Josefa Jelínka. Výzdoba se nedochovala.