Barokní kamenný dvouobloukový most z r. 1781 přes řeku Skalici, s barokní kaplí sv. Jana Nepomuckého.
celkový pohled na most směrem k Varvažovu
Graficke pismenko Dvouobloukový barokní most postavený přes řeku Skalici najdeme při cestě ve směru Varvažov -Varvažovská Paseka, asi 1 km západně od varvažovského zámku, v části obce zvané "U Mostu".
Ondřej Štěpánek, 12.8. 2009

historie

Dnešní kamenný varvažovský most byl postaven v roce 1781, na něm stojící barokní kaple sv. Jana Nepomuckého někdy krátce po tomto datu. Most byl opravován v roce 1962.

popis

Most byl postaven v barokním slohu a je tvořen dvěma segmentovými oblouky. Most je cca 40 m dlouhý a cca 5 m široký. Střední pilíř mostu vystupuje na návodní straně do řečiště. Na pravobřežní straně nájezdu na most je ocelovými dveřmi uzavřená komora. Tato komora měla sloužit k umístění náloží k vyhození mostu do povětří v době vojenského ohrožení a znesnadnit tak nepřátelským jednotkám přesun přes řeku Skalici. Plastickou výzdobu mostu tvoří