Hrady.cz
Skanzen byl založen r. 2002. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší. Jsou zde původní stavby lidové architektury, přenesené z jiných lokalit i kopie pův. staveb. Součástí expozice jsou ukázky dobových řemesel, nástrojů atp.
Vstup do skanzenu
Ekocentrum Orlice - rekonstrukce zájezdního hostince "Na Špici" z Hradce Králové - zanikl 1926

Turistická sezóna 2018

Graficke pismenko Podorlický skanzen Krňovice je již otevřený od roku 2002 a každý rok se snažíme, aby do areálu přibyly nové stavby nebo exponáty. Zakladateli skanzenu jsou Dřevozpracující družstvo a ZO ČSOP Orlice, které při skanzenu zřídilo Centrum ekologické výchovy Orlice. Vedle toho je skanzen dílo nadšenců s hlubokou láskou a citem pro historii. V Podorlickém skanzenu v Krňovicích postupně rostou zajímavé stavby z našeho regionu, v kterých jsou zařízené expozice jednotlivých řemesel a činností a nechybějí ani ukázky dobových strojů a pracovních nástrojů potřebných k životu předešlých generací. Příkladem může být jeden z mála funkčních ...
Petra Zárubová, 2017, 16.2. 2010

turistické

Podorlický skanzen Krňovice je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. Soustřeďuje architektonické a technické památky regionu Královéhradecka, podhůří Orlických hor a Podkrkonoší. Objekty jsou přenášené z původních lokalit, kde jim hrozil zánik, ale vznikají i rekonstrukce nedochovaných staveb (dle původní dokumentace, historického zaměření či fotodokumentace apod.). Návštěvníkům se tak nabízí srovnání historických staveb po

Petra Zárubová, 5.4. 2012