Hrady.cz
Čtyřboký vyhlídkový pavilon byl postaven Okrašlovacím spolkem v Děčíně v letech 1890-1902, na vrcholu stavby socha Bohemie (Čechie) z r. 1866. Stojí na místě zvaném Šibeniční vrch, neboť se zde kdysi nacházelo městské popraviště.
Vyhlídka se sochou Bohemie
Graficke pismenko Vyhlídkový pavilon se nachází na výšině zvané Šibeniční vrch severně od společenského domu Střelnice mezi silnicí I/62 do Hřenska a řekou. Stojí v těsné blízkosti zříceniny vyhořelého starokatolického kostela. Přístup po lesní stezce odbočující v sedle ze zmíněné silnice vlevo. Zarůstající výhled do údolí Labe.

historie

V r. 1874 byl založen Okrašlovací spolek města Děčína. Jeho péčí byl v letech 1890-1902 vybudován park s vyhlídkami, jehož součástí byl také výletní pavilon Bohemia na Šibeničním neboli Popravčím vrchu nad severní částí města. Je to čtyřboká čtvercová kamenná stavba, otevřená oblouky do všech čtyř stran a s kamennými lavičkami. Na vrchol stavby byla umístěna socha Bohemie, někdy též označované Čechie, pocházející podle letopočtu na podstavci z

Ivan Grisa (doplňky a aktualizace Jiří Špaček), 28.6. 2008