Renesanční tvrz postavena v letech 1591-1605 Günterem z Bünau na místě původního hamru. Po bělohorské porážce se v roce 1628 stává majetkem Kryštofa Šimona z Thunu. Dále sloužila k hospodářským účelům. V rozmezí let 1835 -1861 zde byla tkalcovna. Po roce 1945 majetkem Lesního závodu v Děčíně.
Graficke pismenko Tvrz stojí přímo u silnice I/13, ve směru z Děčína vlevo. Z centra města je dosažitelná linkami MHD 2 a 445. Z Bynova lze vystoupat na nedaleký Děčínský Sněžník.

historie

Vesnice Bynov na rozdíl od ostatních vsí, které dnes patří k Děčínu je poměrně mladá. V první pol. 16. století zde stál pouze hamr, první zmínka potvrzující jeho existenci je ze třicátých let 16. století kdy jeho majitel Hanuš ze Salhausen ho prodává Rudolfovi z Bünau a Bynova. Rudolfův nástupce Günther zde staví poplužní dvůr. V závěti své manželce v roce 1588 Markétě z Bredova píše: "na dvoru poplužním s popluží, kterýž slove Pinveyt, s hamrem

Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí I, Argo 1997, Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku III, Nakladatelství Svoboda, Praha 1984, 30.10. 2012

popis

"Rytířské sídlo se třemi místnostmi, komorami a dvěma sklepy, k níž přináležela stodola a stáje pro dobytek". Tak je objekt popsán při dělení majetku v roce 1652. Tvrz je velká obdélná budova na severu rozšířena, patrová část je kryta je je valbovou střechou, jižní křídlo sedlovou. Vstup s portálem a erbem rytířů z Bynova a letopočtem 1605. Místnosti jsou zaklenuty valenými klenbami s lunetami, či křížovými valenými klenbami.
    Petr Nožička, čerpáno z:Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí I, Argo 1997, 31.10. 2012

Děčín  (DC)